VIP

DAG 2. Harderwijk en Veluwemeer (± 60 km) zonder polders 45-50 km

Hoofddoel van de dag is Hanzestad Harderwijk, oudste stad van de Veluwe (stadsrechten in 1231). De ligging aan de Zuiderzee bracht rijkdom en voorspoed. De Visserspoort en -kade getuigen van het verleden als vissersstad. Hanzestad Harderwijk was een belangrijke handelsstad. De beroemde Zweedse bioloog Linnaeus was er verbonden aan de universiteit.

De natuur tussen Nijkerk en Harderwijk biedt een sterk contrast tussen land en zee: droge zandgronden versus|naast voedselrijke randmeren, blauwgraslanden en polders. Onderweg bieden een uitkijktoren en vogelkijktoren gelegenheid om het Beekhuizerzand en het beschermd weidevogelgebied bij de Hierdense Beek tot ver te overzien.

In Harderwijk een pauze rond het middaguur (1-2 uur). Het fraaie oude stadscentrum nodigt uit tot een bezoek. Het water is overal, met een visserhaven, strandboulevard, stadsstranden en de vele kades met aanlegsteigers voor recreanten, vakantieganers en riviercruiseschepen. Harderwijk is in de regio|de wijde omtrek geliefd om het gevarieerde winkelaanbod, en bij fijnproevers om de (gerookte) IJsselmeerpaling en andere culinaire hoogstandjes.

Naar wens verzorgt de gids een stadswandeling (in Harderwijk) | wandeling in het historische centrum.